Májusi bográcsozás

Vadul közeledik a májusi négynapos ünnep, várhatóan előkerülnek a bográcsok. Ebben  készíthetjük  legősibb magyaros ételeket. A legtöbben halászlevet, gulyást, pincepörköltet, paprikás krumplit  készítenek ilyenkor. A leghagyományosabb pásztorétel a slambuc.  Ez nagyon laktató és olcsó, ha gondoljátok próbáljátok ki! Ez egy hortobágyi recept, Ők már csak tudják hogyan kell elkészíteni!

Köszönet Tar Gyula séfnek!

Akkor jó ha a megfőtt krumpli és tészta a szalonna zsírján így megpirul. 

A slambuc- hortobágyi pásztorétel 



20 dkg füstölt mangalica szalonna

80 dkg tépett lebbencs (házi készítésű, 8 tojásos)

80 dkg burgonya

5 dkg só

1 db csöves csípős paprika



A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és a bográcsban zsírjára kisütjük. A burgonyát vékony karikára szeleteljük és a kisült apró tepertőre rátesszük, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy a nyersanyagokat két ujjnyival ellepje. Sóval és 1 db csöves csípős paprikával ízesítjük. Amikor a burgonya legalább fél fővésben van, a tépett lebbencset rátördeljük a tetejére. Addig nem szabad megkavarni, amíg a lebbencs is meg nem puhul egy kicsit, de azután folyamatosan forgatni kell. A továbbiakban a bogrács alá csak kevés fával tüzeljünk.

Ha mindent jól készítettünk el, akkor a slambucunk nem ragad le, és az eredeti pásztorételhez hasonlóan 32-szer meg tudjuk forgatni rázogatva a bogrács fülénél fogva.

Akkor kész a slambuc, amikor az jó pirosra felsül, és a forgatás után az egész egyben fordul meg.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra. 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »