Vadas libamell szalvétagombóccal

Vadas kicsit másképpen: Az európai konyhában több helyen megjelenik a zöldséges lében párolt vad, illetve marhahús. A vadas marha ilyen formában inkább már csak a magyar konyhára jellemző. A szalvétagombóc receptjét  inkább az osztrák séfek dolgozták ki. Mindenesetre ez igazán finom párosítás!

(Kövesdi Béla receptje:)



1kg libamell

1 dl olaj a pácoláshoz

5 dkg libazsír, vagy olaj

1 nagy fej vöröshagyma

15 dkg sárgarépa

15 dkg fehérrépa



egész bors

borókabogyó

babérlevél

1 ek. liszt

2-3 ek. mustár

1 pohár tejföl, esetleg tejszín

1 ek. cukorszalvétagombóchozzávalók 4 személyre:

4 db. zsemle

2 db tojás

20 dkg liszt

10 dkg füstölt szalonna

vágott petrezselyem

bors

A libamellet 3-4 napig a készítés előtt pácoljuk olajban. A bőrét a húsig finoman bevágva beirdaljuk, hogy a zsír ki tudjon sülni. Frissen őrölt színes, vagy fekete borssal meghintjük, és kevés zsiradékban ropogósra elősütjük. Ha rosén (angolosan) szeretjük, akkor így tálaljuk, ha jól átsütve kívánjuk, akkor közép meleg sütőben addig sütjük, míg teljesen átsül. Vigyázat, ha túl sütjük száraz és rágós lehet. Ha valaki porhanyósan szereti, akkor agyagedényben is sütheti, az azonban 1-1,5 óra.

A zsiradékon a cukrot karamellizáljuk, ebben a karikára vágott vöröshagymát rövid ideig pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott zöldségeket és a fűszereket. Meghintjük liszttel, felöntjük vízzel, pároljuk. Ha megpuhult a zöldség, mustáros tejföllel behabarjuk, és ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Ha kész, turmixban vagy bot mixerrel simára keverjük.

Az 1×1 cm-es kockára vágott zsemlét sütőben 120°C-on aranysárgára pirítjuk, majd ha kész, összekeverjük a hozzávalókkal, hogy galuska tésztára emlékeztető állagot kapjunk. A szalonnát szintén felkockázzuk és lepirítjuk. A zsírjától elválasztva beletesszük a tésztába. A tésztát gézbe csavarjuk henger formájúra, és tepsibe tesszük annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje. Sütőben 180°C-on 45 percig sütjük. Tálaláskor a gézből kivéve karikázva szolgáljuk fel.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »