Ízvadász-Képregény

Ravioli ahogyan én szeretem

Működik a “boszorkánykonyha” mindenképpen érdemes a tészták főzése alatt elkészíteni a mártást, mert amikor leszűrjük még fog keményen al dente akkor a forró szaftból  szívja fel a nedvességet, és még finomabb lesz.  Az asztalon látszanak a hozzávalók: Ravioli  vargányával töltve, olíva olaj, vaj, póréhagyma, levespor, tejszín, bors, ementáli sajt, bazsalikom ha lehet friss. Na meg persze só!

Egy olasz parmezánt reszelne rá, nekem jobban harmonizált ementáli sajttal. 

 

Madeira a padláson érlelt bor

Az egyik leghíresebb borászat a szigeten. Innen már a csak egy ugrás a padlás, ahol érlelik a bort. Minden új termést hozzákeverik a törzsborhoz, és ezzel érik el a megszokott ízvilágot, majd tölgyfahordóban minimum 5 évet érlelik. Állandó melegben! Talán, ezért egy kicsit mind egyik bornak karamellás alapízét éreztem. Szerencsémre nem itt élek függő lennék.

http://www.cossartgordon.com/

Itt bortrezorban éves rendszerezéssel palackozva találkozunk már nedűvel. Természetesen ahogy megyünk vissza az időben az árak emelkednek. Mögöttem az 1910!  évjáratból már csak néhány palack található. 

a

Hong Kong-i csoda

Természetesen Rolex mintaboltot is találsz, talán nagyobbat mint Svájcban.

A piacon rengeteg olyan dolgot látsz amiről fogalmad sincs, hogy mi az. Elképesztő választékot találsz, zöldségekből, halakból, húsokból fűszerekből. Volt olyan eldugott üzlet, amihez olyan szűk folyosón lehetett bejutni amelybe nem fértem be. Ázsiai piacokhoz mérten viszont fantasztikus a tisztaság, rend.

 

 

Fogyózol? Húsos zöldbabos egytál étel

A recept kitalálója, főző partnerem Dr Libach Viktória aki 2X25 kg-os fogyáson van túl! 


 


10 dkg hagyma
10 dkg paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg száraz marhahús, pulyka comb 
45 dkg zöldbab
1 dkg sima liszt
1 kk. étolaj
1 dl tejföl
só, pirospaprika, őrölt kömény


Étolajjal kikenjük a vastag falú, vagy teflon bevonatú edény alját, majd beledobjuk az apró kockára vágott hagymát. Sózzuk, és fedő alatt lassú tűzön megdinszteljük. A dinsztelt hagymára a tűzről levéve ízlés szerint pirospaprikát hintünk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a paprika megpuhul. Ekkor beletesszük az apró kockára vágott marhahúst, őrölt köménnyel fűszerezzük az ételt, majd a húst majdnem készre pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldbabot és fedő alatt az egész ételt puhára főzzük. Amikor a hozzávalók megpuhultak, akkor a liszttel lehintjük, hozzáadjuk a tejfölt és vízzel főzelék sűrűségűre engedjük fel. Felforraljuk és tálaljuk. 


Sütés nélküli tiramisu Tóth Tímea kézilabdázónkal

Tiramisu készítése Tóth Timea kézilabdázónk segítségével.

Tiramisu 


2 dl tejszín
5 ek. cukor
4 tojás sárgája
50 dkg marcarpone sajt
20 dkg babapiskóta
4 ek. erős kávé
4 ek. Amaretto likőr
kakaópor szóráshoz


A tejszínt  cukorral felverjük habbá. A maradék cukrot a tojássárgákkal krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a Marcarpone sajtot, végül a tejszín habot. Egy lapos tálba tesszük egymás mellé a babapiskótákat, amiket amaretto-s kávéval meglocsolunk. Erre jön a krém, majd újra piskóta, locsolás, mindaddig, amíg el nem fogynak az alapanyagaink. A tetején krém lesz, amit megszórunk kakaóporral, amíg teljesen elfedi a krémet. 

Rácos csirkecomb agyagedényben

Képzeljétek el a Kedvesem jelentkezett egy főzőtanfolyamra. Amikor megtudtam csak arra kértem ne árulja el ki a párja. Milyen ciki volna, ha kiderül, hogy nem én tanítom főzni. Ráadásul apám szülőföldje Kalocsa közelében nagyon sok Rác származású család él és nekik ez gyakori családi ebédjük. Bár Ők inkább halból készítik.Természetesen a szomszédaik is átvették  ezt a receptet, ezért már egész fiatalon ha nagymamához utaztunk gyerekkoromban gyakran kaptuk ezt az ételt ebédre.                                                                                       Rácos csirkecomb agyagedényben, kezdő háziasszonyok, siker étele

Rácos csirkecomb

 

 


4 egész csirkecomb
3 db. paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 nagyobb zöldpaprika1-2 hegyes paprika, ha szeretjük az erőset

1 színes kaliforniai paprika
10 dkg bacon szalonna
4 nagyobb burgonya
1 pohár tejföl
1 pohár tejszín
kevés só
frissen őrölt bors
olaj a sütéshez


A csirkecombot kifordítjuk csontjából, hogy könnyebben átsüljön. Az összes hozzávalót megtisztítjuk, feldaraboljuk, mindent berakunk egy jénai edénybe, vagy római edénybe, és elkezdjük sütni. A burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, hogy ne puhuljon túl. Amikor már majdnem kész, ráöntünk egy pohár tejfölt, vagy tejszínt. 

Shakespeare család konyhája

Shakespeare család konyhája hála az angolok hagyomány tiszteletének, kitűnő állapotban maradt ránk. Nekem nagyon érdekes volt látni, hogy milyen jól felszerelt, szinte modern  volt egy ilyen kandallós tűzhely. Még akár egy malacot is meg lehetett itt sütni, mégpedig ellensúlyos automata forgatóval. A mechanika nagyon hasonlít a toronyórák működési elvéhez. A speciális bográcsban főzni lehetett, de roston sütésre is alkalmas volt.

http://www.shakespeare.org.uk/home.html

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!