Hogyan bánj a szűretlen sörrel.
Olyan pohárba töltsd, amelybe belefér
Lassan öntsd ki de az alján hagyj kb. két ujjnyit.
És végül lassan csurgasd be az alján összegyűlt zavaros sört.
Meglátod megváltozik, karakteresebb lesz az íze!
Hogyan bánj a szűretlen sörrel.
Olyan pohárba töltsd, amelybe belefér
Lassan öntsd ki de az alján hagyj kb. két ujjnyit.
És végül lassan csurgasd be az alján összegyűlt zavaros sört.
Meglátod megváltozik, karakteresebb lesz az íze!
Az egyik nagy kedvencem az olasz fagylalt. Valahogy nekik nagyon fontos, hogy finom, dekoratív, és változatos legyen. Ezért gombamód szaporodnak az egész világon. Ez a fagyizó még arra is ad, hogy hagyományos nyersanyagokból készítsen kézműves terméket. Az alap joghurt, tejszín tojás, az öntet gyümölcsből készül. Ja és a tejszín nem növényi. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, én a műtejszínekből és adalékokból készített fagyinak csúfolt szörnyűségeket nem tudom megenni. Amint megettem a torkomban egy kellemetlen utólagos mellékízt érzek.
A világban járva mindig megörvendeztet, ha magyar éttermet látok. Egy egykori Gundelben dolgozó hazánkfia nyitott ebben a német kisvárosban egy családi éttermet. Megkóstolni nem tudtam, mert éppen délutáni záróra volt. Ez a település egy igazi szanatórium paradicsom: Bad Mergentheim!
http://www.boros-ratskeller.de/ ha nem látszik az étlap!
Igen, nem tévedés a feketeerdei német cukrász maga ízlésére komponálta az eszterházy tortánkat, és snapszba áztatott fekete cseresznyével, és ehhez illő krémmel töltötte meg. Mit ne mondjak nagyon finomra sikeredett. Ráadásul mint erre felé szokásos gigantikus szeletben szervíroznak. Szombat délután nem is találtunk üres férőhelyet.
Imre barátom sör ismereti továbbképzést tartott nekem Németországban. A
-lel ismerkedtem meg. A dupla jelző az alkoholtartalomra vonatkozik. Az íze karakteres inkább téli sörnek ajánlott. Kellemes karamelles, karakteres íze nem édeskés. Ha hozzájutsz vigyázz, mert könnyen megárt! Viszont nagyon jó! Ha találkozol vele feltétlenül kóstold meg!
Ez egy kisvárosi pékség, már nagyon lecsökkent kínálattal, mert péntek késő délután jártam erre! De még most is ropogós a péksütemény. Ilyeneket szeretnék itthon is!
Almás krémes – Feng Shui sütemény
![]() a tésztához: 1 kg savanyú alma (hámozva), – fa 9 db tojás, – föld 25 dkg cukor, – föld 25 dkg finomliszt – fa 1 cs. sütőpor, – fa 3 evőkanál víz, 1 púpozott evőkanál kakaó, – tűza krémhez: 5 tojás sárgája, – föld 2 evőkanál liszt, – fa 3 evőkanál cukor, – föld 1 cs. vaníliás cukor, – föld 7 dl tej, – föld 25 dkg vaj vagy margarin, – föld 10 dkg porcukor – földa csokimázhoz: 3 evőkanál cukor, – föld 3 evőkanál kakaó, – tűz 3 evőkanál víz, 3 dkg vaj – föld |
Tudom egy kicsit macerás, de mit csináljunk ha ennyi elem(föld,víz, levegő, tűz, fa) van.
1. A tészta készítése: A nagyon vékonyra felszeletelt almát fóliával kibélelt tepsibe szeleteljük. A fóliát előzőleg vajjal vagy margarinnal megkenjük. A tojások fehérjéjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral, a sütőporral és a vízzel szintén habosra verjük. Az így kikevert tojássárgás masszához óvatosan hozzáadjuk a finomlisztet, a végén pedig lassan hozzáadjuk felvert fehérjét is.
A fele tésztát az almára simítjuk, majd a másik felébe belekeverjük a kakaót. Végül ezt is rásimítjuk a sárga tésztára. Előmelegített sütőben, kb. 180ºC megsütjük. Sülés után kifordítjuk a tepsiből úgy, hogy az almás része kerüljön felülre. A fóliát levesszük, teljesen kihűtjük.
2. A krém elkészítése:
A rámát a porcukorral habosra keverjük.
A tojás, a liszt, a cukor és a vaníliás cukor keverékét szintén habosra verjük, majd lassan, hogy ne csomósodjon, hozzáadjuk a tejet. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Ha ez a főzött krém kihűlt, hozzátesszük a margarinnal összekevert porcukrot. Jól eldolgozzuk. (Ha nagyon különlegeset szeretnénk, akkor még 2 dl tejszínből vert habot is belekeverünk.)
3. A csokimáz készítése: A cukrot, a kakaót a vízzel sűrűre főzzük, hűltében belekeverjük a vajat. Ezt a mázat aztán szabálytalan alakzatban rácsurgatjuk a süteményre.
Halas egytálétel, Ők tudják, hogy kell szálka nélküli halételt készíteni. Burgonyával, vagy rizzsel, de az elmaradhatatlan paradicsommal, olíva olajjal. Néha ez szárított tonhallal készül. Ha ezt keresed az élelmiszer áruházban erős bűzt érzel, akkor közeledsz hozzá.
Elvileg ez portugál étel volt, de elkerült Indiába majd Ausztráliába, Majd Amerikába, Németországba, Angliába, és hozzánk is eljutott. De addigra” saját anyja sem ismerne rá” Szabó Győzővel ezt a receptet főztük meg.
Sertés vindaloo
Hozzávalók:
60 dkg sertés lapocka
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. Olaj
1 tk. Só
2 ek. Borecet
4-5 db. chilli paprika
3 gerezd fokhagyma
1 tk. gyömbér
Csipet fahéj
5-6 db. szegfűbors
Köretként basmati rizs, burgonya
Izlés szerint:
Garam masala
Curry paszta, mert levélhez mi ritkán jutunk hozzá
Elkészítés:
A húskockákat sós, ecetes pácban pihentetjük. Olajban lepirítjuk a hagymát, rátesszük a húst. Pároljuk, hozzáadjuk a megőrölt fűszerkeveréket, és fedő alatt pároljuk. A rizst 1:2 arányban megfőzzük.
Reggeli hideg ködfátyolba öltözött a Kijevi kolostor együttes. Nagyon érdekes volt, hogy a nagytemplom erre a célra kiépített fűtött előterében, emberek melegedtek, beszélgettek, társasági életet éltek. Itt vált valóssá számomra az isten háza kifejezés.
A kirándulás után a Dnyeperen lévő hajóétteremben nagyon jól esett a Borscs leves a hozzá illő fokhagymás fánkszerű cipócskával. Ha jól tudom pampuskával.