Ízvadász-Képregény

Szuperkütyük a konyhában

Már egy éves születésnapját ünnepeltük a Minikonyha cégnek. Ők forgalmazzák a szerintem leghasználhatóbb német  konyhai szuper robotot. Itt már elkészült az a magyar nyelvű szakácskönyv melynek elkészítésében segédkeztem. Mit szeretek benne? Ez nem a reklám helye! Nem kell őrizni beállítod, és miközben végzed a dolgod Ő is teszi a magáét!

Itt éppen a csináld magad ebéd készül: Egy kis ízelítő a menülapból: Eper és narancs szorbet házi hagymás kenyér igazi házi vajjal, tojáskrém, kukorica krémleves,  szilvával töltött pulykamell,  dupla csokitorta, banánfagyival, és répatorta.

Az igazán vonzó ügyvezető Hofer Ágota és jobbkeze Bogdány Zsuzsa éppen egy valódi csokitorta elkészítésén munkálkodik.

Töltött káposzta halból?

Még egy érdekes ételt találtam a halmajálison. Sokan azért nem szeretik a halat, mert félnek a szálkától, vagy egyszerűen nincs türelmük szedegetni a halcsontot. Nekik ajánlom ezt az igazán hagyományos, bár egy kicsit babrás ételt. Mészáros István a Heves Megyei  Alatkapusztáról lepett meg minket ezzel a különlegességgel . Itt éppen azt magyarázza, hogy halfiléből, és megfőzött árpagyöngyből készült a töltelék. El is nyerte a zsűritől az arany fakanalat!

Igen eleink csak nagy ünnepekre használtak rizst, amúgy a hántolt árpa (árpagyöngy), búza(burizs) vagy darált kukorica és került a töltelékekbe.

 És a mű!

Halmánia

Meghívtak a szervezők Kőbányai halmajális halfőző versenyének zsűrijébe. Elmélyült kóstolásban a ínyencek egyik fele. Igazán hozzáértők véleményeztek: Őket be sem kell mutatni nektek: Benkő Laci, Frank Sanyi, na meg az utánpótlás, Barnám.

 Örökös rácsodálkozás számomra ez a klasszikus ételünk főzésének sok színűsége. Talán a legfőbb két irány a a passzírozott  szegedi, a lobogó lében együtt főzött és a gyufatésztás bajai lé volt. De készült itt rozmaringos roma, zöldségekből készült vegetáriánus, talán a pincepörköltre hasonlító köményes, burgonyás, karakteres, és  almával is ízesített hajdúsági halászlé is.

Tanuljuk el az Angoloktól, ez a piknik!

Tanuljuk el az Angoloktól ez a piknik! Náluk ez teljesen elfogadott étkezési forma. Amint kisüt a nap délidőben a parkok megtelelnek, beszélgetőkkel, pihenőkkel, étkezőkkel. Talán ők mivel ritkább a jó idő jobban megbecsülik. Na és persze minden étterem felkészült arra, hogy ezt az igényt is ki tudja maradéktalanul elégíteni. 

A bambapofa a jéghideg  juice-nak  köszönhető!

5 év nagy idő! Ercsi

Már öt éve annak, hogy az Ercsiben lévő termelőüzemben a gyártás megindult. Ez mára már a múlté!

Azóta sok víz folyt le a Dunán!

 Kóstolás nélkül nem megy!

Így zajlott a tálalás, csomagolás

Csendélet a főzősoron!

Azért volt abban jó is amikor a Szovjet csapatok ideiglenesen hazánkban állomásoztak

Azért volt abban jó is amikor a Szovjet csapatok ideiglenesen hazánkban állomásoztak: Megtanultuk tőlük a Bulocski receptjét.

Azért Marót Vikivel főztem meg ezt az ételt, mert Ő döntően amerikai stílust képviselt.  Hogy meg legyen a nagyhatalmi egyensúly!

Bulocski – túróval töltött sült zsemle 


4 zsemle
25 dkg tehéntúró
4 tojás sárgája
½ l tej
¼ vanília rúd
1 cs. mazsola
4 kk. méz, vagy porcukor
1 kk. reszelt citromhéj


4 db zsemle kalapját levágjuk. Belsejét kikaparva meglocsoljuk kevés, édes vaníliás tejjel. 25 dkg tehéntúrót villával szétnyomkodunk, és összekeverjük 4 kávéskanál porcukorral vagy mézzel, egy csomag vaníliás cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, 2 tojássárgájával, a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlebéllel, 2 evőkanál megmosott mazsolával, végül a tojáshabbal. Az ízes tölteléket halmozzuk a zsemlékbe, majd egy mély hőálló tálba vagy tepsibe téve kalapjával letakarjuk, és 2-3 dl édes, 2 egész tojással elkevert tejjel meglocsolva addig sütjük, amíg a tejet fölszívja, a teteje pedig enyhén megpirul. 

 

 

Májusi bográcsozás

Vadul közeledik a májusi négynapos ünnep, várhatóan előkerülnek a bográcsok. Ebben  készíthetjük  legősibb magyaros ételeket. A legtöbben halászlevet, gulyást, pincepörköltet, paprikás krumplit  készítenek ilyenkor. A leghagyományosabb pásztorétel a slambuc.  Ez nagyon laktató és olcsó, ha gondoljátok próbáljátok ki! Ez egy hortobágyi recept, Ők már csak tudják hogyan kell elkészíteni!

Köszönet Tar Gyula séfnek!

Akkor jó ha a megfőtt krumpli és tészta a szalonna zsírján így megpirul. 

A slambuc- hortobágyi pásztorétel 


20 dkg füstölt mangalica szalonna
80 dkg tépett lebbencs (házi készítésű, 8 tojásos)
80 dkg burgonya
5 dkg só
1 db csöves csípős paprika


A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és a bográcsban zsírjára kisütjük. A burgonyát vékony karikára szeleteljük és a kisült apró tepertőre rátesszük, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy a nyersanyagokat két ujjnyival ellepje. Sóval és 1 db csöves csípős paprikával ízesítjük. Amikor a burgonya legalább fél fővésben van, a tépett lebbencset rátördeljük a tetejére. Addig nem szabad megkavarni, amíg a lebbencs is meg nem puhul egy kicsit, de azután folyamatosan forgatni kell. A továbbiakban a bogrács alá csak kevés fával tüzeljünk.
Ha mindent jól készítettünk el, akkor a slambucunk nem ragad le, és az eredeti pásztorételhez hasonlóan 32-szer meg tudjuk forgatni rázogatva a bogrács fülénél fogva.
Akkor kész a slambuc, amikor az jó pirosra felsül, és a forgatás után az egész egyben fordul meg.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra. 

 

Anna örök!

Juditom felfedezte, hogy a Túl a maszat hegyen, már nem csak a bábszínházban, hanem a Pesti Színházban is megy! Nekünk ez nagy kedvenc, Presser zenéje, és Varó Dani, Teslár Ákos  műve  még nekünk is élményt adott. Külön meglepetés volt a rendezés fiatalossága, amit megmagyaráz, hogy a rendező Néder Panni egyetemi hallgató. Ráadásul a családi előadás előtt természetesen adódott, hogy beülünk egy kicsit az “Anna presszóba” legalább is az emlékezetemben mindig így hívtam. Annak idején sok kedves barátommal, barátnőmmel találkoztam itt.  Meglepődve tapasztaltam mennyire megváltozott.  Különösen az étel és sütemény választék.  A megjelenés,  ötlet dús, és érdekes lett. Mire gondolok?  A szendvicseket színes kosárkában kaptuk kis nemzeti zászlócskával, érdekes gondolat, hogy  a klubszendvics szeletkéket tálalnak sokkal  kényelmesebb enni mint a megszokott emeletes és sült krumplis variációját. A fagylaltkehely  brutális méretű és látványos  nekem különösen a dobostortás tetszett.

Viszont nem olcsó! Az árakon látszik, hogy ki a célközönség. Már nem az átlag magyar!

Mivel nem volt nálam fényképező gép, az internetről lopott anyaggal nem dolgozom, maradnak a címek!

Azon, azonban igazán meglepődtem, hogy a Burger King oldalán találtam meg őket. Azt már rég tudom, hogy a mellékhelyiség közös, de hogy az üzlet is!

http://www.burgerklub.hu/Burgerklub%20weblap/HTLM/Anna%20cafe/Anna%20fooldal.

htmlhttp://www.burgerklub.hu/Burgerklub%20weblap/HTLM/Anna%20cafe/Az%20Anna%20kavezo%20tortenete.html

 

 

Omega 50. Koncert

Tegnap meghívtak  a Szegedi koncertjükre. Arra gondoltam, hogy tiszteletből elmegyek. Az Omega magyar rockbandák között a legsikeresebbek  külföldön is. Erre jellemző példa múlt héten Németországban jártam, és ottani ismerősök felsőfokon beszélnek még ma is róluk. Úgy tudom, hogy 50 éves jubileumot rajtuk kívül csak a Rolling  Stones ünnepelt. El kell mondanom nagyon kellemes meglepetés ért. Kitűnő ötletként az első részben a dalaikat komoly zenekar kezdte játszani, majd a második részben már az együttes is bekapcsolódott. Végül a nagy slágereket nyomták a fiúk. Hatalmas volt a siker.

Sajnos csak a kis gépem volt velem, így sikerültek a képek. Mecky továbbra is nyargalászik a színpadon.

A közönség:

Azért az ízvadászat sem maradt el, készült egy borajánló is a jubileumra.

 Hihetetlen pasi a Trunkos András, szinte senki nem hitte, rajta és Tokos Zolin kívül, hogy a manapság ennyi telt házas koncertet tudnak szervezni. Megcsinálták! és nem is akár hogy! Rock & Roll!

Japán családi kedvenc a maki.

Japán családi kedvencünk a maki , amit nálunk gyakran sushinak hívnak. Barnám még Ausztráliában szerette  meg, gyakran vittünk haza vacsorára. 5 óra után fél áron lehetett hozzájutni. Nekem hazatérve  legjobban régi kedves barátomnál Hahn úrnál ízlett legjobban. Nem véletlenül japán mester a séf!  Ő mindig nagy példakép számomra, elmúlt már 70 éves amikor Magyarországra jött, és annak már több mint 10 éve. Már a negyedik Sushi sei üzlet nyitja.  Még vacsorára is hoztunk haza.

http://www.sushisei.hu/index.php/rolunkA vacsoránk:

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!