Vadul közeledik a májusi négynapos ünnep, várhatóan előkerülnek a bográcsok. Ebben készíthetjük legősibb magyaros ételeket. A legtöbben halászlevet, gulyást, pincepörköltet, paprikás krumplit készítenek ilyenkor. A leghagyományosabb pásztorétel a slambuc. Ez nagyon laktató és olcsó, ha gondoljátok próbáljátok ki! Ez egy hortobágyi recept, Ők már csak tudják hogyan kell elkészíteni!
Köszönet Tar Gyula séfnek!
![]()
Akkor jó ha a megfőtt krumpli és tészta a szalonna zsírján így megpirul. ![]()
A slambuc- hortobágyi pásztorétel

20 dkg füstölt mangalica szalonna
80 dkg tépett lebbencs (házi készítésű, 8 tojásos)
80 dkg burgonya
5 dkg só
1 db csöves csípős paprika |

A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és a bográcsban zsírjára kisütjük. A burgonyát vékony karikára szeleteljük és a kisült apró tepertőre rátesszük, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy a nyersanyagokat két ujjnyival ellepje. Sóval és 1 db csöves csípős paprikával ízesítjük. Amikor a burgonya legalább fél fővésben van, a tépett lebbencset rátördeljük a tetejére. Addig nem szabad megkavarni, amíg a lebbencs is meg nem puhul egy kicsit, de azután folyamatosan forgatni kell. A továbbiakban a bogrács alá csak kevés fával tüzeljünk.
Ha mindent jól készítettünk el, akkor a slambucunk nem ragad le, és az eredeti pásztorételhez hasonlóan 32-szer meg tudjuk forgatni rázogatva a bogrács fülénél fogva.
Akkor kész a slambuc, amikor az jó pirosra felsül, és a forgatás után az egész egyben fordul meg.
Elkészítési idő: 1-1,5 óra.