Ízvadász-Képregény

Alföldi tarhonyáshús

Gyerek koromban is a kedvenc ételem közé tartozott, főztem már marha, kakas, liba, sertés, pulykacomból is. Szerintem megunhatatlan. Kíváncsi volnék, ha megnéznénk a Budapesti Éttermek menülapján, hány helyen találnánk meg? Bizonyára ők is ismerik a Bergendy slágert: Hagy főzzek ma magamnak! Itt a recept ha kedvet kaptok! Én akkor szeretem ha szaftos, és ennek az érdekében amikor a pörköltre ráteszem a megpirított tarhonyát egy evőkanál liszttel megszórom, mint egy elősűrítve. Ha zöldséggel szereted hát rajta!

Csipet csapat

Remélem nem hal ki ez a recept. Bár egy vallomással tartozom! Még én is házi tarhonyát veszek, és ezt használom levesbetétnek is. Pedig a bableves, gulyásleves e nélkül nem az igazi. Házi tarhonya nélkül az ez elött Alföldön el sem tudták képzelni az életüket

És szárítva:

Balázsy Panna Bögrés mákos süteménye

http://www.youtube.com/watch?v=oigghPYawF0

A bögrés mákos, ha nem is hungarikum, de még is külföldön szent borzadállyal nézett süteményünk. A világban úgy hiszik, hogy ez kábítószernek minősül, és ugyan csak veszélyes. Németországban, Ausztriában inkább a péksüteményeket, szórják meg vele, Izraelben még fehér fajtáját is ismerik. Olaszországban ettem már mákos tengeri herkentyűt, persze nem édességként. Mi persze gyakorlatból tudjuk, hogy ez más fajta mák és ráadásul nem a mák gubót, hanem beltartalmát fogyasztjuk. Bevallom nekem nagy kedvencem gyermekkorom óta. Ezért is választottam ezt a sütit:

És a recept

 

 

Keresztapa I. rész

2004-ben hosszas gondolkodás után Eckhardt Balázs rávágta, legyél te az Ízvadász! És lőn!

Hála érte. Balra kicsit morgós hangmérnökünk  Béla!

Még itt a sült kolbász és cékla szezon

Hollandiában amikor a Mikulás jön hajóval Spanyolországból, akkor szokták ezt az ételt készíteni. Még javában dúl a sült kolbász, és cékla szezon érdemes ezt kipróbálni! Árján barátunk mutatta meg ezt a receptet.

A tálalás:

A Mű:

 


1,5 kg burgonya
40 dkg cékla savanyúságnak elkészítve
50 dkg alma
1 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
2 szál sütőkolbász
olaj a sütéshez

A kockára vágott burgonyát fél puhára előfőzzük. Hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a céklát, a felkockázott almát, az egészet együtt főzzük. Eközben kisütjük a kolbászt. Kisütjük a kis kockára vágott szalonnát is, ezt félretesszük. A szalonna zsírjában sütünk ki néhány alma karikát, ezzel fogjuk díszíteni az ételünket. Mindeközben a céklás burgonyánk kifőtt, összetörjük. Tányérra szedjük a burgonyát, ráhelyezzük a sült kolbászt, erre a sült almakarikákat, s rászórunk sült szalonna kockákat.

Ha már malackodunk Tapas bár Spanyolország

Van egy álmom!

Nemrég írtam a mangalicáról, erről jutott eszembe közeli rokona  a Pata Negra (fekete körmű) malac, és ebből készült sonka. Szeretném ha nálunk is ilyen kocsmák lennének, elérhető áron, mint a Spanyoloknál a Tapas bárok. Egy kis ízelítő az egyik szendvics és sonka kínálatából.  Ez a hely egyébként még nem is volt az igazi “Nagymenő” de éppen FC Bilbao meccs volt, ez azt jelenti hogy szurkolókkal megtelnek a a Tapas Bárok és ott szurkolnak a népek.

Itt persze Katalánok, Baszkok élnek!!! nem Spanyolok, mert a nemzeti öntudat nagyon erős!

Persze a világban van még nagyon sok olyan “kocsma” amit szívesen látnék itthon is!

Malacsült a Hortobágyi Csárdában

Ha már malacsütés! A legjobb malacsültet a Hortobágyi csárda udvarán felállított grillsütőn készítették nekünk. Elöl a főszereplő, bár nem biztos hogy ezt a népszerűséget különösen várta volna: 

Lacipecsenye mangalicából!

Ha sokadalomba megyek valahogy az orrom mindig odavisz egy lacipecsenyéshez. Miután a Kővári Grillben elmondtuk hogy némi harapnivalót szeretnénk, Kis Krisztián a séf ezt a szolid mangalica tálat készített nekünk. Valahogy a mangalicából készült pecsenyéknek hurkáknak, sülteknek jobb az ízük!

Hurka, Kolbász, Mustáros pácolt tarja, Sült csülök, Pékné csülök, Párolt vörös káposzta. Bocsi! 

Megpróbáltuk megenni, de hívnunk kellett segítséget is: Köszönet vendégeinknek

   De minden hiába úgy jól laktam, hogy a Györgyinek a producernek kellett kitámasztani:

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!