Gyerek koromban is a kedvenc ételem közé tartozott, főztem már marha, kakas, liba, sertés, pulykacomból is. Szerintem megunhatatlan. Kíváncsi volnék, ha megnéznénk a Budapesti Éttermek menülapján, hány helyen találnánk meg? Bizonyára ők is ismerik a Bergendy slágert: Hagy főzzek ma magamnak! Itt a recept ha kedvet kaptok! Én akkor szeretem ha szaftos, és ennek az érdekében amikor a pörköltre ráteszem a megpirított tarhonyát egy evőkanál liszttel megszórom, mint egy elősűrítve. Ha zöldséggel szereted hát rajta!
Csipet csapat
Remélem nem hal ki ez a recept. Bár egy vallomással tartozom! Még én is házi tarhonyát veszek, és ezt használom levesbetétnek is. Pedig a bableves, gulyásleves e nélkül nem az igazi. Házi tarhonya nélkül az ez elött Alföldön el sem tudták képzelni az életüket
Balázsy Panna Bögrés mákos süteménye
http://www.youtube.com/watch?v=oigghPYawF0
A bögrés mákos, ha nem is hungarikum, de még is külföldön szent borzadállyal nézett süteményünk. A világban úgy hiszik, hogy ez kábítószernek minősül, és ugyan csak veszélyes. Németországban, Ausztriában inkább a péksüteményeket, szórják meg vele, Izraelben még fehér fajtáját is ismerik. Olaszországban ettem már mákos tengeri herkentyűt, persze nem édességként. Mi persze gyakorlatból tudjuk, hogy ez más fajta mák és ráadásul nem a mák gubót, hanem beltartalmát fogyasztjuk. Bevallom nekem nagy kedvencem gyermekkorom óta. Ezért is választottam ezt a sütit:
És a recept
Pirított máj, Resztelt máj házhoz szállítva
http://www.youtube.com/watch?v=oigghPYawF0
Arra gondoltam, hogy érdekes lehet megnézni, hogy ebédházhoz szállító cégnél hogyan készül egy Pirított, vagy régiesebb nevén Resztelt máj. Stábunkkal elmentünk Ferihegyre egy Catering üzembe bemutatni ezt.
Keresztapa I. rész
2004-ben hosszas gondolkodás után Eckhardt Balázs rávágta, legyél te az Ízvadász! És lőn!
Hála érte. Balra kicsit morgós hangmérnökünk Béla!
Még itt a sült kolbász és cékla szezon
Hollandiában amikor a Mikulás jön hajóval Spanyolországból, akkor szokták ezt az ételt készíteni. Még javában dúl a sült kolbász, és cékla szezon érdemes ezt kipróbálni! Árján barátunk mutatta meg ezt a receptet.
![]() 1,5 kg burgonya 40 dkg cékla savanyúságnak elkészítve 50 dkg alma 1 fej vöröshagyma 20 dkg füstölt szalonna 2 szál sütőkolbász olaj a sütéshez |
A kockára vágott burgonyát fél puhára előfőzzük. Hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a céklát, a felkockázott almát, az egészet együtt főzzük. Eközben kisütjük a kolbászt. Kisütjük a kis kockára vágott szalonnát is, ezt félretesszük. A szalonna zsírjában sütünk ki néhány alma karikát, ezzel fogjuk díszíteni az ételünket. Mindeközben a céklás burgonyánk kifőtt, összetörjük. Tányérra szedjük a burgonyát, ráhelyezzük a sült kolbászt, erre a sült almakarikákat, s rászórunk sült szalonna kockákat.
Ha már malackodunk Tapas bár Spanyolország
Van egy álmom!
Nemrég írtam a mangalicáról, erről jutott eszembe közeli rokona a Pata Negra (fekete körmű) malac, és ebből készült sonka. Szeretném ha nálunk is ilyen kocsmák lennének, elérhető áron, mint a Spanyoloknál a Tapas bárok. Egy kis ízelítő az egyik szendvics és sonka kínálatából. Ez a hely egyébként még nem is volt az igazi “Nagymenő” de éppen FC Bilbao meccs volt, ez azt jelenti hogy szurkolókkal megtelnek a a Tapas Bárok és ott szurkolnak a népek.
Itt persze Katalánok, Baszkok élnek!!! nem Spanyolok, mert a nemzeti öntudat nagyon erős!
Persze a világban van még nagyon sok olyan “kocsma” amit szívesen látnék itthon is!
Párizsi Disneyland születésnap
Itt már a születésnapi buli a lányokkal, látszik hogy nem az én korosztályomra tervezték a köszöntést:
Malacsült a Hortobágyi Csárdában
Ha már malacsütés! A legjobb malacsültet a Hortobágyi csárda udvarán felállított grillsütőn készítették nekünk. Elöl a főszereplő, bár nem biztos hogy ezt a népszerűséget különösen várta volna:
Lacipecsenye mangalicából!
Ha sokadalomba megyek valahogy az orrom mindig odavisz egy lacipecsenyéshez. Miután a Kővári Grillben elmondtuk hogy némi harapnivalót szeretnénk, Kis Krisztián a séf ezt a szolid mangalica tálat készített nekünk. Valahogy a mangalicából készült pecsenyéknek hurkáknak, sülteknek jobb az ízük!
Hurka, Kolbász, Mustáros pácolt tarja, Sült csülök, Pékné csülök, Párolt vörös káposzta. Bocsi!
Megpróbáltuk megenni, de hívnunk kellett segítséget is:
Köszönet vendégeinknek
De minden hiába úgy jól laktam, hogy a Györgyinek a producernek kellett kitámasztani: