Nálunk a családban gyakran szombaton ebédre, húsos leves és tészta került az asztalra. Amikor szóba került, hogy mit főzzünk, akkor legtöbbször erre szavaztam. Amikor kinyílt a határ és már Ausztriába mehettem, alig mulasztottam el, hogy ezt sok helyen megkóstoljam. Ma is kedvenceim közé tartozik. Természetesen ez veletek is szívesen megosztom.
Varga Zsuzsa énekes, volt bájos segítőtársam:
![]()
Kaiser Schmarn
Smarni (Császármorzsa) házi gyümölcsöntettel
![]()

20 dkg liszt
5 dkg vaj a tésztába
2 dl tejszín
15 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
½ csésze mazsola
rum
1 tk. só
2 dkg vaj a sütéshez
1/3 vanília rúd |

A vajjal habosra keverjük a cukrot, hozzáadjuk folytonos kevergetés mellett egyenként a tojás sárgákat, a tejszínt, vaníliás cukrot, vagy bourbon vanília rúd magjait. Végül lazán hozzákeverjük a felvert tojásfehérje habot, a rumba áztatott mazsolát, kevés sót. Rászitáljuk a lisztet, finoman ezt is az elegyhez keverjük. A masszát hűtőben min. fél órát hagyjuk pihenni. Vajat hevítünk vastag falú serpenyőben vagy palacsintasütőben, beleöntjük a massza felét. Mivel a 4 főre elegendő mennyiség túl vastag lesz a serpenyőben, érdemes két adagban készíteni. Először lassan az egyik felét megsütjük, utána megfordítjuk (ha egyszerre nem tudjuk, vágjuk félbe fakanállal, és így részenként fordítsuk meg). Ha a másik fele is kezd pirulni, akkor kb. kisujjnyi darabokra vagdossuk szét fakanállal.
Házi gyümölcs öntet
Az öntet bármilyen kedvelt, otthon fellelhető gyümölcsből elkészíthető, de a legfinomabb és legédesebb eperből lesz. Télen használhatunk gyorsfagyasztott gyümölcsöket is. Sokféle recept létezik, amelyekben különféle ízesítőket adnak hozzá, mint pl. fehérbor, narancslé, citromlé, ánizs. Ha kedveli, használja bátran ezeket az ízesítőket. Én azonban a smarnihoz a natúr gyümölcs ízt szeretem, amit egy kevés gyümölcscukorral lassú tűzön kissé felhevítek néhány percig, gyümölcstől függően, amíg meg nem puhul a gyümölcs, és nem engedi ki saját levét.