Ízvadász-Képregény

Mit egyen, igyon egy fiatal sportoló?

Néhány egyszerű tipp:Táplálkozási tanácsok Dr. Kormos Miklóstól az MLSZ csapatorvosától

Mit egyen ? Reggel sportolás előtt 2-3 órával magas rost és szénhidrát tartalmú ételeket(pl. zabpelyhet, müzliket). Tejet, kakaót. Péksüteményeket. 

Ebédre javasolt a fehér húsok fogyasztása. Csirke, hal, salátákkal, párolt zöldségekkel. Főleg roston, és nem rántva. Tésztás ételek, makaróni, lasagne-t, de akár édes szórással főtt tészták.

Az edzés vagy mérkőzés utánra időzítsük a bőséges étkezést.

Nagyon fontos a kellő mennyiségű vitamin bevitel, különösen sorozat mérkőzésekkor.

Mit igyon? Ne cukros üdítőket, koffeines energia italokat. Hanem teát, gyümölcsleveket, ásványvizet jobb ha nem szénsavast. Kedvező ion összetételű vizek a legjobbak. Nagy folyadékvesztés esetén, edzésen , mérkőzéskor, kamaszkorban már izotóniás italok is ajánlottak, különösen nyári időszakokban. A kiszáradás  megelőzése érdekében. 

Mediterrán halleves

Montenegro Kotori öböl,  ez nem makett valódi!

Nagy Lajos Királyunk által épített legdélibb védővonal maradványai.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mediterrán halleves, enyhén savanykás, zöld fűszerekkel, finom tenger gyümölcseivel isteni!

Eredeti rizottó

Sajnos el kell ismerni, amíg nem kóstoltuk  meg az olaszok rizottóját, nem is igazán tudtuk, hogy miért is esszük ezt. Nekem mindig száraz volt ez az étel. A teljes igazsághoz tartozik, hogy a gömbölyű szemű erre a célra nemesített rizsből az igazi. Hiszen ezt vajon, a névadó anyagokkal, állandóan után töltögetve lehet készre párolni. Ha ezt hosszú szemű, a vagy a nálunk használatos  rizsekből ezt ezen  a módon nem lehet ilyen jól elkészíteni. 

Házigazdám egy Costa hajón a Földközi tengeren:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugye te is megkóstolnád?

Piknik Sydney-ben

Az átlag Sydney lakos hétvégén felpakol, családdal, barátokkal, munkatársakkal és kivonul a tengerpartra. Grillezni, szörfözni, focizni ez náluk a rögbi családi változata. Beszélgetni, sörözni (ez persze tilos a parton!!). Sütögetnek, szendvicset esznek élvezik a szabadságot. Tudom! nálunk nincs tengerpart, de az ötlet nekünk is jól jönne. Vízparton, parkokban, erdőben akárhol. A lényeg a barátkozás, és a friss levegőn mozgás, és az együttlét!  Ezek a képek a Bronte-n készültek.

A part:

Kis játék:

Capribogyó

A századelőn nagyon divatos fűszer egy időre majdnem eltűnt a gasztronómiánkból. Mostanában amikor nagy divatja van a mediterrán konyhának ismét divatba jött. Mivel nagyon szeretem sokoldalúan  használom. Vadak, halak, szárnyasok, mártások kitűnő ízesítője. Ráadásul  étvágygerjesztő ( persze nekem erre nincs szükségem )és vérnyomáscsökkentő hatása is van, valamint az immunrendszert erősíti. Itt vadon nő a helyiek a még zöld virágokat szedik le, majd sóval, és savanyítva befőzik, mint régen nagymamáink a savanyúságokat. 

Tökre becsületes

Azért jó volna ha nálunk is működne ez az árusítási forma. Pedig nekünk is jól jönne a tökmagolaj Peponen helyett. Főleg ötven feletti uraknak!

Kiválasztás:

Pénztár

Sörvadászik az Ízvadász

Mi magyarok alapvetően borivó nemzet vagyunk. Ennek ellenére, több olyan ételünk van melyhez egy pohár sör az igazi. De hogyan is készül? Elmentem Ízvadászni a szerintem leghitelesebb személyhez: Hegyesné Vecseri Beátához, a Corvinus  Egyetem Söripari tanszékének docenséhez. Ő vezeti a képzését a magyar SőrÉszeknek.

Azért az nagy mágia, hogy ezekből az alapanyagokból :


Ebből a zavaros léből

Sör lesz

Szarvasgombás camembertes zöldsaláta

A saláta készítés a Szarvasgomba vadásszal, és kitűnő gitárossal Pribil Gyurival. Ő nagy hazai ismerője ennek a különleges rangos gombafélének. Idomított kutyáival keresi a gombát, titkos lelőhelyin. Nem árulhatja el, hogy nagy eséllyel hol találunk rá, mert felelőtlen hozzá nem értők  ha feltúrják a környéket akár tönkre is tehetik az egész tenyészetet.

Már készül a saláta:

Ilyen lett:

Smarni Ausztriából

Nálunk a családban gyakran szombaton ebédre, húsos leves és tészta került az asztalra. Amikor szóba került, hogy mit főzzünk, akkor legtöbbször erre szavaztam. Amikor kinyílt a határ és már Ausztriába mehettem, alig mulasztottam el, hogy ezt sok helyen megkóstoljam. Ma is kedvenceim közé tartozik.  Természetesen ez veletek is szívesen megosztom. 

Varga Zsuzsa énekes, volt bájos segítőtársam:


Kaiser Schmarn 

Smarni (Császármorzsa) házi gyümölcsöntettel 


20 dkg liszt
5 dkg vaj a tésztába
2 dl tejszín
15 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
½ csésze mazsola
rum
1 tk. só
2 dkg vaj a sütéshez
1/3 vanília rúd

A vajjal habosra keverjük a cukrot, hozzáadjuk folytonos kevergetés mellett egyenként a tojás sárgákat, a tejszínt, vaníliás cukrot, vagy bourbon vanília rúd magjait. Végül lazán hozzákeverjük a felvert tojásfehérje habot, a rumba áztatott mazsolát, kevés sót. Rászitáljuk a lisztet, finoman ezt is az elegyhez keverjük. A masszát hűtőben min. fél órát hagyjuk pihenni. Vajat hevítünk vastag falú serpenyőben vagy palacsintasütőben, beleöntjük a massza felét. Mivel a 4 főre elegendő mennyiség túl vastag lesz a serpenyőben, érdemes két adagban készíteni. Először lassan az egyik felét megsütjük, utána megfordítjuk (ha egyszerre nem tudjuk, vágjuk félbe fakanállal, és így részenként fordítsuk meg). Ha a másik fele is kezd pirulni, akkor kb. kisujjnyi darabokra vagdossuk szét fakanállal.

Házi gyümölcs öntet
Az öntet bármilyen kedvelt, otthon fellelhető gyümölcsből elkészíthető, de a legfinomabb és legédesebb eperből lesz. Télen használhatunk gyorsfagyasztott gyümölcsöket is. Sokféle recept létezik, amelyekben különféle ízesítőket adnak hozzá, mint pl. fehérbor, narancslé, citromlé, ánizs. Ha kedveli, használja bátran ezeket az ízesítőket. Én azonban a smarnihoz a natúr gyümölcs ízt szeretem, amit egy kevés gyümölcscukorral lassú tűzön kissé felhevítek néhány percig, gyümölcstől függően, amíg meg nem puhul a gyümölcs, és nem engedi ki saját levét.

Vadas libamell szalvétagombóccal

Vadas kicsit másképpen: Az európai konyhában több helyen megjelenik a zöldséges lében párolt vad, illetve marhahús. A vadas marha ilyen formában inkább már csak a magyar konyhára jellemző. A szalvétagombóc receptjét  inkább az osztrák séfek dolgozták ki. Mindenesetre ez igazán finom párosítás!

(Kövesdi Béla receptje:)


1kg libamell
1 dl olaj a pácoláshoz
5 dkg libazsír, vagy olaj
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa

egész bors
borókabogyó
babérlevél
1 ek. liszt
2-3 ek. mustár
1 pohár tejföl, esetleg tejszín
1 ek. cukorszalvétagombóchozzávalók 4 személyre:
4 db. zsemle
2 db tojás
20 dkg liszt
10 dkg füstölt szalonna
vágott petrezselyem
bors

A libamellet 3-4 napig a készítés előtt pácoljuk olajban. A bőrét a húsig finoman bevágva beirdaljuk, hogy a zsír ki tudjon sülni. Frissen őrölt színes, vagy fekete borssal meghintjük, és kevés zsiradékban ropogósra elősütjük. Ha rosén (angolosan) szeretjük, akkor így tálaljuk, ha jól átsütve kívánjuk, akkor közép meleg sütőben addig sütjük, míg teljesen átsül. Vigyázat, ha túl sütjük száraz és rágós lehet. Ha valaki porhanyósan szereti, akkor agyagedényben is sütheti, az azonban 1-1,5 óra.
A zsiradékon a cukrot karamellizáljuk, ebben a karikára vágott vöröshagymát rövid ideig pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott zöldségeket és a fűszereket. Meghintjük liszttel, felöntjük vízzel, pároljuk. Ha megpuhult a zöldség, mustáros tejföllel behabarjuk, és ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Ha kész, turmixban vagy bot mixerrel simára keverjük.

Az 1×1 cm-es kockára vágott zsemlét sütőben 120°C-on aranysárgára pirítjuk, majd ha kész, összekeverjük a hozzávalókkal, hogy galuska tésztára emlékeztető állagot kapjunk. A szalonnát szintén felkockázzuk és lepirítjuk. A zsírjától elválasztva beletesszük a tésztába. A tésztát gézbe csavarjuk henger formájúra, és tepsibe tesszük annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje. Sütőben 180°C-on 45 percig sütjük. Tálaláskor a gézből kivéve karikázva szolgáljuk fel.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!