Ízvadász-Képregény

Az ősi hallstatti sóbánya

Már az ősember is rájött, hogy a só mennyire megváltoztatja az ételek ízét. Sőt még mint az egyik legfontosabb  tartósító szerük is idővel ez lett. Egyre mélyebben termelték ki a sót, egyre nagyobb veszélyek árán is.  Akár életük kockáztatásával is hozzá akartak jutni ehhez a kincshez. Ebben a festői kisvárosban van Európa legrégebbi ismert sóbányája, a bátrabbak a sócsúszdán is lejutnak a mélybe. A kutatások során itt találták meg az őskori sóbányász mumifikálódott tetemét. Ha erre jársz ne hagyd ki!

http://www.hallstatt.net/

http://www.salzwelten.at/salz_en/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=64

 


A világ különös ételei: Vegemite

Szinte minden nemzetnek van olyan sajátságos étele amit mások furcsának, vagy szörnyűnek találnak. Ausztráliában ilyen a Vegemite. Persze fogyasztásának jó oka van, de különösen volt. Mivel régen elég egyoldalú, mondhatni szegényes volt a táplálkozásuk erre találták ki ezt az élesztőkivonat sűrítményt a vitaminok pótlására. (Emlékszem gyerekkoromban Anyukám is megpróbált élesztőt etetni velem, hasonló okokból, de nem sikerült neki). A gyerekek kenyérre kenve kapják reggelire. Az ottaniak azt mondják, hogy csak kis korban kezdve lehet megszeretni. Igazuk lett, nem lettünk barátok. Pedig még külön szakácskönyv is készült, felhasználására. Bármibe tettem garantáltan elrontotta. 

Szilvás rétes,Pflaume Strudel

 Az igazi házi rétes, honnan van ? A válasz már a közös múltba veszik, a fő jellemző a magyar készítésre, hogy kézzel nyújtjuk és a töltelékkel együtt locsoljuk meg zsiradékkal. Az osztrák elkészítési módban, pedig leveles vajas tésztába dolgozott zsiradék, és hajtogatás  választja szét vékonyra a tésztáját.

Mi kell egy jó hegyi sütemény specialitáshoz?  Asszisztens, cameraman, rendező, hegy  (lehetőleg 1500m. magasan)

statiszták:havasi gyopár és társai.  Persze a főszereplő a szilvás rétes, szép német nevén a Pflaume Strudel

Tengeralattjáró konyhája

Ez a tengeralattjáró  még néhány éve az Ausztrál partok körül járőrözött. Most Sydney kikötőjében a Tengerészeti múzeum előtt áll és várja a látogatókat. A szakács mindent úgy hagyott ahogy az utolsó szolgálati napján volt. Mindenesetre nem volt könnyű dolga!

Elöl Ella hajója áll, az nap érkezett meg a tizenéves lány aki egyedül körbevitorlázta a földet.

Top Éttermek: Prága U Kalicha

Európában nagyon sok féle gasztronómiával találkozunk. Ha a boldog békeidők hangulatát akarjuk visszaidézni akkor nem hagyhatjuk ki a Prágai Svejk éttermet az U Kalicha-t. Persze én biztos elfogult vagyok, mert az egyik  nagyapai ágon morva ízvilágot kaptam. Lehet hogy a gének emlékeznek még, de kevés olyan hangulatos hely van a világban  ahol ilyen sülteket, és söröket hangulatot találsz. Vigyázz ez nem gyorsétterem! Ez megér egy estet! 

http://www.ukalicha.cz/shop/ egyébként itt magyarul is megtalálod az étlapot

Egy régebbi souvenirem kicsit vicces, de magyar! Nagyon tetszik a” Bromfiételek”

Rumos kétszersültes madártej

Rumos kétszersült (vagy babapiskóta) madártejjel 

Ha gyermekkorom kedvenc édességére gondolok vissza, mindig ennek a képe jelenik meg szemem előtt. Akkor még hírből sem ismertük az olasz konyha áztatott édességeit. Annak ellenére, hogy anyám, és nagynéném különlegesen  jól főzött és sütött, mégis ez az egyszerű édesség az, amire úgy gondolok vissza, hogy ez volt „A TOP”. Azóta sem ettem ezt az édességet, talán épp ezért ilyen nosztalgikus számomra


1 cs. Hóvirág kétszersült
6 tojás
1 l tej
1 ek. porcukor
1 dl rum
½ rúd vanília, (ha nincs, vaníliás cukor)
10 dkg cukor
csipet só



A rumot keverjük el a cukorral, és locsoljuk meg a kétszersülteket. Ezután egy teljesen hagyományos madártejet főzünk. Felforraljuk a tejet, felverjük egy csipet sóval a tojás fehérjéket, a végén kevés porcukrot keverünk hozzá, hogy keményebb habot kapjunk. A cukrászok forrásban lévő vízben főzik ki!  Evőkanállal csinos kis bárányfelhőket formázunk, a forrásban lévő tejre tesszük őket. Néhány percen belül megfordítjuk, hogy mindkét fele megfőjön. Végül szűrőkanállal a bárányokat levesszük a tejről. Finom szűrőn átszűrjük a tejet, és végül a vaníliával kikevert cukros tojássárgáját állandó keverés mellett hozzáöntjük, majd egyet forr (vigyázat, könnyen odaég), és ezt a forró madártejet ráöntjük a beáztatott kétszersültekre. Rátesszük az előzetesen megfőzött habot, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.  Persze csak a madártejet készíted el a család akkor is hálás lesz!

Pindroch Csaba és a 4 évszakos székelykáposzta

4 évszakos könnyű székelykáposzta Sokan úgy tartják, a székelykáposzta tipikus téli, nehéz étel. Akár nyári melegben éppen hogy jól esik egy savanykás, pikáns egytálétel, nem beszélve arról, hogy már bármikor vehetünk savanyított káposztát. De magunknak is savanyíthatunk. Akkor marad könnyű az étel, ha nem a legzsírosabb alapanyagokkal tesszük tele. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, s a végén egy pohár finom vörösborral igazi íz harmóniát élvezhetünk. 


60 dkg pulykacomb, vagy sovány sertéshús
1 kg friss, savanyú káposzta
1 csomag új hagyma (vagy 1 vöröshagyma)
6-8 dkg sovány bacon szalonna, vagy füstölt pulykacomb
2 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl, joghurt
1 evőkanál liszt (ha lehet, teljes kiőrlésű)
1 evőkanál piros paprika
1 leveskocka, vagy némi húsleves por
só, egész bors, babérlevél, kömény

Az étel akkor fog igazán gyorsan elkészülni, ha kipróbálod, hogyan is készül kuktában. A bacon szalonna zsiradékát az edényben kiolvasztjuk, rászórjuk a szeletelt fokhagymát, újhagymát, köménymagot, babérlevelet, egész borsot, üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a piros paprikát, majd azonnal rádobjuk a felkockázott húst, pirítjuk zsírján. Ezután jöhet a káposzta, ki mennyire szereti savanyúan, vagy ha kevésbé savanyúan, akkor többször vízben átmosva-kinyomkodva. Ekkor kevés vízzel felengedjük, éppen hogy ellepje, beledobjuk a leveskockát, rátesszük a fedőt. Kuktában lezárva mindösszesen 25 percet fő. A végén egy kevés liszttel elkevert tejfölös habarással sűrítjük be.

Lencsefőzelék expressz gyorsasággal

Ma amikor állandóan rohanunk, néhány olyan mesterfogás jól jön, ami meggyorsítja a főzést. Ezen a módon elkészíthetjük akár 10-15 perc alatt is kedvenc lencsénket. 


30 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma a főzéshez
2 gerezd fokhagyma a rántáshoz
2 tk. só
6-8 babérlevél
2 ek. cukor
2 ek. liszt
2 tk. piros paprika
2 dl tejföl
1 dl mustár
2 ek. áfonya, vagy baracklekvár
2 ek. méz
Gyors változatban: 
2 doboz lencse konzerv a nyers lencse helyett
A főzéshez ekkor nem szükséges fokhagyma

 

 

Top éttermek a nagyvilágban

Egyik kedvenc angol kiskocsmám ! A séf a “gyarmatokról” tért haza . A nagykövet szakácsaként dolgozott ott. Szerencsére visszatért. A nem túl izgalmasnak hitt Brit gasztronómiában csodákat tett. Egy példa Black puding (speciális angol véres hurka) bundázva. Maláj fűszeres bélszíncsíkok. Természetesen az itteni konyhákban alapvető Pie-ok és  belsőségek. Bárány sültek, és pudingok.

Greenhill Street, Stratford-upon-Avon, Stratford-Upon-Avon, Warwickshire

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!