Rumos kétszersült (vagy babapiskóta) madártejjel
Ha gyermekkorom kedvenc édességére gondolok vissza, mindig ennek a képe jelenik meg szemem előtt. Akkor még hírből sem ismertük az olasz konyha áztatott édességeit. Annak ellenére, hogy anyám, és nagynéném különlegesen jól főzött és sütött, mégis ez az egyszerű édesség az, amire úgy gondolok vissza, hogy ez volt „A TOP”. Azóta sem ettem ezt az édességet, talán épp ezért ilyen nosztalgikus számomra.
1 cs. Hóvirág kétszersült 6 tojás 1 l tej 1 ek. porcukor 1 dl rum ½ rúd vanília, (ha nincs, vaníliás cukor) 10 dkg cukor csipet só |
A rumot keverjük el a cukorral, és locsoljuk meg a kétszersülteket. Ezután egy teljesen hagyományos madártejet főzünk. Felforraljuk a tejet, felverjük egy csipet sóval a tojás fehérjéket, a végén kevés porcukrot keverünk hozzá, hogy keményebb habot kapjunk. A cukrászok forrásban lévő vízben főzik ki! Evőkanállal csinos kis bárányfelhőket formázunk, a forrásban lévő tejre tesszük őket. Néhány percen belül megfordítjuk, hogy mindkét fele megfőjön. Végül szűrőkanállal a bárányokat levesszük a tejről. Finom szűrőn átszűrjük a tejet, és végül a vaníliával kikevert cukros tojássárgáját állandó keverés mellett hozzáöntjük, majd egyet forr (vigyázat, könnyen odaég), és ezt a forró madártejet ráöntjük a beáztatott kétszersültekre. Rátesszük az előzetesen megfőzött habot, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Persze csak a madártejet készíted el a család akkor is hálás lesz!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: