Ízvadász-Képregény

Máltai “Zsíroskenyér”

Szerintem a magyar házi készítésűhöz ízben legjobban hasonlító kenyérféle a máltai. Csak méretében tér el, Ők kb. fél kilós cipókat sütnek. Náluk is alapétel, és szűkösebb napokon nekik is ez volt az alaptáplálék.. Mára már természetesen átalakult. Persze az ottani ízesítőkkel készítik. Háziasszonyom a férjével a legnagyobb olíva olaj termelők egyike. Egy másik érdekességgel is meglepett. Megmutatta nagymamája születési anyakönyvi kivonatát…. A hagyomány tiszteletükre jellemző, hogy különleges növény nemesítési eljárásokkal sikerült reprodukálniuk a római kori olajfáknak megfelelő utódnövényeket. Amikor termőre fordultak kiderült, hogy kitűnő termésmennyiséget és minőséget értek el.

A birtokon sétálunk a kenyérrel a szendvicskészítéshez. Háziasszonyom hóna alatt ott lapul a cipó!MOelta2007.jun167csOIki25.jpg (768×512)

A Nagymama anyakönyvi kivonata! Születési hely Balassagyarmat!MOelta2007.jun258csOIki25.jpg (768×512)

Így készül a szendvics: Kenyér, extra szűz olíva olaj,  paradicsom leve, Bazsalikom, házi kapribogyó, és fodormenta. Na meg vörösbor .Nagyon jó!MOelta2007.jun20csOIki25.jpg (768×512)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!