Ízvadász-Képregény

Szily Nóra és a rántott tejbegríz

Nórával annak idején a Budapest Rádióban találkoztunk, minden hónap utolsó péntekén a magazin műsorában. Még akkor Rónai Egon volt a vezető. Nagyon szerettem ezeket a napokat, mert jó volt megismerni profizmusát, ahogyan vezette az adást. Egyszer ott beszélgettünk egy forgatásról a Gombás Étteremben, és az ott látott a rántott tejbegrízről, mert ez olyan ritka ételnek tartottam. Mire Ő elmondta , hogy ismeri. Mit mondjak meglepődtem. Ott akkor eldöntöttem, ha egyszer meghívhatom ezt fogunk főzni. És eljött:vlcsnap2012012817h36m27s75.png (704×430)Na és a recept:

Szőke Ilonka nosztalgia rántott gríze 


1 l tej
12 dkg búzadara
15 dkg gyümölcscukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. só
olaj a sütéshez
kevés liszt
1 felvert tojás
öntethez:
4 dl tejföl
8 dkg porcukor
1 kk. fahéj
1 dl víz


A tejbegrízt szokásos módon megfőzzük, de a cukrot csak a végén tesszük hozzá. A kész grízt kivajazott tepsibe öntjük kb. 1-1,5 cm vastagságban, kihűtjük, amitől kissé megdermed, formázhatóvá válik. A grízt tetszőleges formákra szaggatjuk pohárral, vagy pogácsa szaggatóval. Lisztbe, felvert tojásba forgatjuk a formákat, s kevés forró olajban néhány perc alatt arany barnára sütjük őket. Az öntethez valókat összekeverjük, s a tálaláskor a kisült gríz mellé öntjük.


 

vlcsnap2012012817h38m14s118.png (717×502)

A műsorkészítésben az a csoda, amikor a pillanat megáll, Nóránál ez megtörtént!

vlcsnap2012012817h38m25s212.png (717×429)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!